Zie ook:
Home - Afvallen - Koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarm dieet

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is eigenlijk heel eenvoudig een dieet waarbij de hoeveelheid koolhydraten zo veel mogelijk worden beperkt. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in producten zoals aardappelen, brood, pasta en rijst. In een koolhydraatarm dieet worden deze producten vermeden of vervangen door producten met een hoger proteïne en/of vet percentage zoals in vis, vlees en sojaproducten. Volgens vele kenners is een koolhydraatarm dieet de beste manier om af te vallen. Veel van de huidige bekende en populaire diëten, zoals het dieet van dr. Frank, het Atkins dieet en het South Beach, zijn te scharen onder de koolhydraatarme diëten.

 

 

Voordelen koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm dieet hoef je absoluut geen honger te lijden. Zelfs het eten van vetten, uiteraard in beperkte mate en liefst natuurlijke is meestal toegestaan of wordt zelfs aangeraden. Mede hierdoor is het makkelijker vol te houden. Doordat het lichaam zijn energie gaat halen uit vetverbranding heb je, als je het dieet goed volgt, geen last van spierafbraak waardoor je stofwisseling op peil blijft en misschien wel het belangrijkste je kunt er heel snel veel mee afvallen.

 

Nadelen koolhydraatarm dieet?

Uiteraard zitten er ook nadelen aan een koolhydraatarm dieet. Doordat je, vooral in het begin, geen alledaagse producten zoals brood, zuivel, fruit, aardappelen, rijst en pasta mag eten moet je wel creatief zijn om een lekkere maaltijd op tafel te zetten en uit eten gaan is in deze periode erg lastig.

Wel mogen, meestal na een eerste periode van twee weken, langzaam aan weer koolhydraten in de vorm van zuivel en fruit aan het dieet toegevoegd worden. Een ander nadeel kan zijn dat je door een dieet met relatief veel vet en weinig fruit minder vitamines en mineralen binnenkrijgt die op termijn dan zouden kunnen leiden tot een tekort aan deze voedingsstoffen.

 

Een koolhydraatarm dieet is dus prima om heel snel behoorlijk veel af te vallen in een korte periode maar je zult moeten afwegen of de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen. Zoek een dieet dat bij je past en bedenk dat starten met een dieet niet zo moeilijk is maar volhouden…….?

 

Leave a Reply